کنگر گیاهی است خود رو که از فصل بهار تا اواسط تابستان می روید که البته به گرمای هوا و شرایط اقلیمی بستگی دارد. هم ارزش غذایی و هم ارزش دارویی دارد. کنگر اولین بار در اتیوپی و بعد در سایر نقاط دنیا کشت شد. اما محل اصلی رویش این گیاه، مدیترانه، آمریکای جنوبی و جزایر قناری است. در ایران نیز در استان های طالقان، لرستان، ایلام و در کوه های شمال تهران نیز به وفور یافت می شود. در ادامه به خواص کنگر که فواید دارویی و درمانی دارند، می پردازیم.

خواص کنگر که جنبه دارویی و درمانی دارند

در قدیم کنگر جزء سبزیجات قشر مرفه بوده است و امروزه نیز از سرگل، برگ، هاگدان و ساقه کنگر در سوپ، مربا، خورشت و سالاد استفاده می شود، علاوه بر مصارف خوراکی، کنگر خواص دارویی و درمانی هم دارد. این گیاه کمک کننده به هضم غذا و در درمان بیماری ها و ناراحتی های کبد، کلیه و کیسه صفرا به کار می رود. در طب سنتی خواص کنگر برای تقویت مثانه و افزایش ادرار کاربرد دارد. همچنین انرژی زا و تقویت کننده قلب نیز می باشد. به دلیل هورمون هایی که دارد نیروی جنسی را افزایش می دهد. اشتها آور، تب بر و درمان کننده کم خونی هم می باشد.

خاصیت کنگر در کاهش قند خون

کنگر سرشار از مواد مغذی مثل پتاسیم، آهن، سدیم، فیبر، ویتامین B1، بتاکاروتن، ویتامین B9 (فولیک اسید)، کلسیم و پتنوتنیک اسید می باشد. طبیعت این گیاه گرم است بنابراین به کسانی که مزاج و طبع گرم دارند توصیه می شود این گیاه را با ماست مصرف کنند تا تعدیل در مزاج صورت گیرد. در ادامه بیشتر به خواص دارویی کنگر می پردازیم.

کاهش چربی و قند خون

یکی از خواص کنگر کاهش تری‌ گلیسیرید و کلسترول خون به دلیل وجود سینارین در برگ کنگر، می باشد. همچنین به دلیل فیبری که داراست ملین می باشد و قند خون را نیز کنترل و کاهش می دهد. استفاده از برگ و ریشه کنگر از رسوب چربی در رگ ها جلوگیری می کنند.

خاصیت کنگر در رفع کم خونی

پیشگیری از سرطان

کنگر دارای اینولین (کربوهیداراتی پیچیده و غیر قابل هضم) می باشد. در واقع اینولین موجب افزایش باکتری های مفید و کاهش انواع باکتری های مضر در دستگاه گوارش مخصوصا روده ها می شود. این امر هم به ضدعفونی کردن و تقویت دستگاه گوارش کمک می کند و هم از سرطان روده کوچک جلوگیری می شود. علاوه بر این نفخ، اسهال، سوء هاضمه، بیماری های معده، یبوست و بی اشتهایی را هم درمان می کند.

خاصیت کنگر در درمان سرطان

این سبزی فوق العاده دارای آنتی اکسیدان های قوی می باشد، در نتیجه از دیگر خواص کنگر محافظت از پوست در برابر انواع ناراحتی ها و سرطان های پوستی می باشد.

محافظت از کبد

این گیاه دارای اسید کافئیک می باشد به همین دلیل یکی از خواص کنگر محافظت از کبد در برابر انواع عفونت و سموم می باشد. همچنین نارسایی و بیماری های کبدی مثل یرقان، بیماری های مربوط به کمبود آلبومین (یکی از پروتئین های پلاسما که توسط کبد تولید می شود و در انتقال مواد در خون نقش بسیار مهمی دارد) را هم درمان می کند. گفتنی است اسید کافئیک به کبد کمک می کند که وقتی بخشی از آن خراب می شود، بتواند خود را تا حدودی از نو بسازد.

خاصیت کنگر در درمان بیماری کبد

دیگر فواید درمانی کنگر

از ضماد کنگر برای خوشبو کردن بدن افرادی که بسیار عرق می کنند و یا به دلیل تعریق زیاد بدنشان بوی بد می دهد، استفاده می شود.  ضماد ریشه کنگر نیز برای درمان سوختگی کاربرد دارد. از مرهم کنگر نیز برای درمان خارش پوست و همچنین ورم بدن استفاده می شود.

صمغ بوته کنگر را قی (برگرداندن مواد غذایی داخل معده از دهان به بیرون) می کنند که برای رفع صفرا و بلغم اضافی بدن موثر است.

انواع خواص کنگر

موارد منع مصرف کنگر

تا به اینجا با انواع خواص کنگر آشنا شدید. اما برگ این گیاه برای کودکان، زنان باردار، بیمارانی که ناراحتی های شدید کبد و کلیه دارند، همچنین افرادی هم که سنگ کیسه صفرا دارند به هیچ وجه مناسب نیست. کسانی هم که به کنگر حساسیت و آلرژی دارند این نوع سبزی را استفاده نکنند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید

نگاهی به خواص بیدمشک و فواید مصرف آن

بیدمشک علاوه بر عطر دلنشین از خواص درمانی فوق‌العاده‌ای هم برخوردار است. و در طب سنتی توصی…